Tisztelt látogató !

Már biztos Ön is hallott valamilyen forrásból, arról a tényről, hogy 2023.07.01.-ével jelentősen átalakul a hulladék szabályozás rendszere.

A környezetvédelmi termékdíj szabályozásban nem lesz lényeges változás, a díjtételek sem változnak. A hulladékgazdálkodás fog teljesen átalakulni.

A jelenleg hatályos szabályozásban a termékdíj fizetésre kötelezett ha kollektív teljesítést választott, akkor a megfizetett termékdíj ellenében a hulladékgazdálkodási feladatokat ( a hulladék vissza  gyűjtése, szállítása, újra hasznosítása, ártalmatlanítása) az állam látja el.

Az állam úgy döntött, hogy kivonul ebből a körből és a hulladékgazdálkodási feladatokat koncessziós szerződésben kiadja, a pályázat nyertese a MOL  Nyrt. aki 35 évre nyerte el a koncessziót.

Mivel az állam kivonul ebből a rendszerből, így a termékdíj már nem játszik szerepet, mivel az állam azt mint egy piac szabályzó elemet tart továbbra is fent, a de a be szedett díjak a költségvetési bevételt gyarapítják.

A koncesszor tevékenységének anyagi forrás biztosítása egy úgynevezett "Kiterjesztett Gyártói Fellelőség" az angol kifejezésből EPR rendszeren keresztül fog megtörténni. Ahol az elsődleges cél a hulladékok újra hasznosítása. Az úgynevezett körforgásos termékek körét egy jelenleg csak tervezetként létező kormányrendelet tartalmazza, A KF és a termékdíj köteles termékek között van átfedés, de van olyan termék ami termékdíj köteles de nem KF és ez fordítva is igaz.

A KF termékekről a kötelezettnek bevallást kell benyújtania az Illetékes hatóságnak és a kiterjesztett gyártói fellelőségi díjat pedig meg kell fizetnie a koncesszornak.

Ha olyan termékről van szó ami termékdíj köteles és EPR köteles is akkor a be fizetett EPR díjat le lehet vonni a termékdíjból.

Természetesen a vonatkozó jogi szabályozás megjelenéséig ez még csak tervezett. Az ügyfeleimet részletesen tájékoztatni fogom, ha már biztos lesz a dolog.

Mivel ezután a hulladékgazdálkodás mint új önlló feladat jelenik meg ez új szolgáltatást is jelent. Én eddig is foglalkoztam ilyen szolgáltatás nyujtásával, mivel vannak érintett ügyfeleim. Ha felkeltettem az érdeklődését keressen.

Ez az oldal a SPEEDPAGE weboldal készítővel készült